Τα πολλαπλά σύμπαντα των βιβλίων

Από όταν ήμουν μικρή μου άρεσε πολύ να διαβάζω βιβλία... ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές, άρπαζα ό, τι βιβλίο έβρισκα στα ράφια του παππού μου, που δεν είχαν καμία σχέση με την ηλικία μου. Θυμάμαι όμως, ότι αυτό δε με πείραζε, πάσχιζα μέχρι να βγάλω ένα νόημα που να ταιριάζει με τον τρόπο σκέψης που είχα εκείνη την εποχή και το απολάμβανα.

Αυτό που συνειδητοποίησα, όμως, με το πέρασμα των χρόνων ξαναδιαβάζοντας εκείνα τα βιβλία της παιδικής μου ηλικίας αλλά και βιβλία που είχα διαβάσει μόλις λίγα χρόνια πριν, είναι πως είχαν πολλά καινούρια μηνύματα να μου δώσουν και ακόμα περισσότερες εντυπώσεις να μου δημιουργήσουν στη δεύτερη ανάγνωση. Πιστεύω πως δε διαλέγουμε εμείς τα βιβλία, αντίθετα μας διαλέγουν εκείνα.

Το κάθε βιβλίο ξετυλίγει τον κόσμο και τα νοήματα του, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες του αναγνώστη εκείνη τη δεδομένη στιγμή που το διαβάζει. Αυτό συμβαίνει, επειδή ίσως για μερικά βιβλία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι, στη σωστή περίοδο της ζωής μας, την ώρα που για άλλα, βρισκόμαστε στο καταλληλότερο χρονικό σημείο που θα μπορούσαμε.

Η ανάγνωση είναι μια εμπειρία μεταμορφωτική, μπαίνοντας στο σύμπαν του βιβλίου ανοίγουν τόσοι διαφορετικοί ορίζοντες μπροστά μας, που μπορεί να είμαστε άλλοι άνθρωποι - πάντα καλύτεροι- κλείνοντας το.

Κάθε βιβλίο φέρει τον ψυχισμό του δημιουργού του, τον οποίο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει διαφορετικά, επομένως μπορούμε να μιλάμε για τόσα διαφορετικά και μοναδικά νοήματα, όσοι και οι άνθρωποι που πατάνε στη γη.

Προκειμένου να βρει κανείς το δικό του βιβλίο, πρέπει να μπει σε μια βιβλιοθήκη, να αισθανθεί την κατανυκτικής της ατμόσφαιρα, να περπατήσει στους διαδρόμους της και να ξεφυλλίσει βιβλία μέχρι να πιάσει στα χέρια του εκείνο που δεν θα θέλει να αφήσει στη θέση του, εκείνο που τον διάλεξε για αναγνώστη, για να του αποκαλύψει με το δικό του τρόπο τους λόγους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες & Προτάσεις για Δώρα Χριστουγέννων