Γιατί πρέπει να κόψετε τη λευκή ζάχαρη;



Η σακχαρόζη ή αλλιώς ζάχαρη αποτελεί υδατάνθρακα και έχει πολλές διαφορετικές μορφές και τρόπους παραγωγής.

Υπάρχουν τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη που βρίσκονται στα φρούτα, το μέλι & ορισμένα λαχανικά, η λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα και τα πρόσθετα σάκχαρα όπως η επιτραπέζια (λευκή) ζάχαρη. 

Η επιτραπέζια ή ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι η μορφή σακχάρου που πρέπει να ελαττώσουμε, εάν δε μπορούμε να βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας και αυτό, γιατί αποτελεί εξαιρετικά επεξεργασμένο τύπο ζάχαρης και επομένως επικίνδυνο για την υγεία μας, καθώς κατά την επεξεργασία του έχουν αφαιρεθεί όλα τα ανόργανα στοιχεία & οι βιταμίνες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων να μην ξεπερνάει το 10% της ημερήσιας ενέργειας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι εκτός από τη ζάχαρη που επιλέγουμε να καταναλώσουμε βάζοντας για παράδειγμα στον καφέ μας, καταναλώνουμε πολλή περισσότερη από αυτό που νομίζουμε, καθώς υπάρχει πλέον σε όλα τα τρόφιμα, για τη βελτίωση της γεύσης τους. 

Θα πρέπει να κοιτάτε προσεχτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε καθώς επεξεργασμένη ζάχαρη θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα όπως ψωμί του τοστ, φρυγανιές, δημητριακά, γάλατα (αμυγδάλου, καρύδας κλπ.), σάλτσες (μαγιονέζα, κέτσαπ κλπ.).




Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό μας:

 


                                                            1. Αυξάνει το αίσθημα της πείνας

 

Στο σώμα μας υπάρχουν δυο ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού αντίστοιχα, η γκρελίνη και η λεπτίνη. Η κατανάλωση ζάχαρης αποδιοργανώνει αυτές τις δυο ορμόνες, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνέχεια ότι πεινάμε και να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.


 

      2.  Δημιουργεί λίπος στο ήπαρ και εξαντλεί το πάγκρεας

 

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και ιδιαίτερα φρουκτόζης, έχει συνδεθεί με τη δημιουργία σφαιριδίων λίπους στο ήπαρ.  

Ακόμα, η υπερκατανάλωση ζάχαρης αποδυναμώνει σταδιακά την ικανότητα του ήπατος και του παγκρέατος να διαχειριστούν την ινσουλίνη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε όσους έχουν ήδη προδιάθεση.

 

                     

           3. Επηρεάζει τις αρθρώσεις και αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα

 

Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται οι απόψεις των ειδικών ότι η ζάχαρη προσφέρει γόνιμο έδαφος σε φλεγμονές του οργανισμού και ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, εξετάζεται η σύνδεση της με την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

 

4. Καταστρέφει το δέρμα

 

Τα σάκχαρα σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αίμα μας καταστρέφουν το κολαγόνο, με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος & να δημιουργούνται ρυτίδες.

 

 

5. Επηρεάζει τη διάθεση & τον εγκέφαλο

 

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης φθείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου και συμβάλλει στην παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία δημιουργεί στον οργανισμό ένα πρόσκαιρο αίσθημα ευφορίας, έτσι ώστε σταδιακά ο εγκέφαλος μας να εθίζεται και να ζητάει ακόμα περισσότερη. Όμως, όταν τα σάκχαρα απορροφηθούν τελικά από τον οργανισμό μας, δημιουργούν αίσθημα εκνευρισμού και έλλειψη διάθεσης.

 

 

6. Χαλάει τα δόντια

 

Όταν ήμασταν μικροί και μας έλεγαν όταν ζητούσαμε έξτρα παγωτό ή σοκολάτα, ότι θα χαλάσουν τα δόντια μας, τελικά είναι αλήθεια. Τα σάκχαρα που μένουν μετά την κατανάλωση ενός γλυκού πάνω στα δόντια μας είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δοντιών, της τερηδόνας.


7. Επιβαρύνει την καρδιά

 

Η κατανάλωση σακχάρων καταλήγει στο αίμα και σκληραίνει τα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


 

8.  Βλάπτει το έντερο

 

Μέσα στη χλωρίδα του εντέρου υπάρχουν "καλά" και "κακά" βακτήρια. Η κατανάλωση ζάχαρης ενισχύει τα δεύτερα και έτσι διαταράσσεται η ισορροπία του εντέρου και αυτομάτως της άμυνας του οργανισμού μας, καθώς το 70% της άμυνας του ανοσοποιητικού είναι συνδεδεμένη με την ομαλή του λειτουργία.

 

 

9. Αυξάνει το σωματικό βάρος

 

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη φορτώνει τον οργανισμό με κενές θερμίδες, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό και του στερούν θρεπτικά συστατικά & βιταμίνες που θα μπορούσε να πάρει από άλλες τροφές, οδηγώντας σταδιακά στην αύξηση του σωματικού βάρους.



 


Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα!

 

Επειδή τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ενημερώνεται περισσότερο σε θέματα διατροφής και έχει αλλάξει καταναλωτική στάση, προσπαθώντας να τρέφεται πιο σωστά και υγιεινά, οι εταιρείες τροφίμων ακολουθούν την τάση βγάζοντας αρκετά προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, χωρίς ζάχαρη ή με προσθήκη καλύτερων γλυκαντικών όπως η στέβια, η οποία είναι κατάλληλη και για διαβητικούς.

 

Πλέον προϊόντα όπως η ζάχαρη καρύδας, η στέβια, το σιρόπι αγαύης, η ερυθριτόλη, η μελάσα, η μαύρη ζάχαρη κ.ο.κ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και είναι θρεπτικότερα για τον οργανισμό καθώς δεν έχουν χάσει τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά στοιχεία  που περιέχουν, όπως συμβαίνει με τη λευκή ζάχαρη (κρυσταλλική και άχνη).

 

Ακόμα, οι πιο ακατέργαστες μορφές ζάχαρης και γλυκαντικών, δεν υστερούν σε τίποτα στη γεύση. Υπάρχουν πλέον πολλές συνταγές για την παρασκευή γλυκών χωρίς την προσθήκη λευκής ζάχαρης αλλά και έτοιμα γλυκά όπως σοκολάτες, παγωτά κ.ά. και πρέπει να τα δοκιμάσετε, για να καταλάβετε ότι το να κόψετε την επεξεργασμένη ζάχαρη από τη διατροφή σας, δεν απαιτεί πλέον καμία γευστική θυσία.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι γυναικοκτονία, τι δεν καταλαβαίνεις;

Κάθε αρχή και...ένα δώρο