Τα οφέλη και η ευτυχία της συμβίωσης με ζώα συντροφιάς





"Μέχρι ο άνθρωπος να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής του παραμένει κοιμισμένο" 

Ανατόλ Φρανς 

Θα έχετε ακούσει από πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ότι η αγάπη και η συντροφικότητα που λαμβάνουν από τους μικρούς τετράποδους φίλους τους είναι απερίγραπτη. 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να βιώσει κάποιος την εμπειρία συμβίωσης με ένα κατοικίδιο, δε μπορεί να καταλάβει απόλυτα το συναίσθημα. Θυμάμαι τη μεγάλη χαρά που είχα πριν πολλά χρόνια, όταν μπήκε στο σπίτι η αδερφή μου με ένα άσπρο χνουδωτό και μαλλιαρό πλάσμα μέσα σε κούτα, που γουργούριζε ενώ ήταν ακόμα τρομαγμένο και πως τότε δε φανταζόμουν ότι θα αποτελούσε για εμάς ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής μας.

Η συμβίωση με ένα ζωάκι, αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία και μάθημα αγάπης. Για τα ζωάκια που υιοθετούμε γινόμαστε αυτόματα όλος τους ο κόσμος, φίλοι, γονείς, οικογένεια. Μας εμπιστεύονται και μας αγαπούν τόσο βαθιά, που ακόμα και αν τα πληγώσουμε είτε εκούσια, είτε ακούσια, εξακολουθούν να είναι "εκεί" για εμάς, να μας προστατεύουν με όποιο τρόπο μπορούν και να παραδίδονται άνευ όρων στη μεταξύ μας σχέση. 

Η σχέση αυτή, δε γνωρίζει από εγωϊσμό, ιδιοτέλεια και δεύτερες σκέψεις. Είναι κάθε μέρα το ίδιο υπέροχη, όπως στην αρχή. Τα ζώα δε κουράζονται να μας βλέπουν και να περνούν χρόνο μαζί μας, δεν τα ενδιαφέρει εάν είμαστε όμορφοι, έξυπνοι, πλούσιοι ή τέλειοι σε όλα. Τα ενδιαφέρει μόνο να είναι μαζί μας, γιατί για εκείνα είμαστε μοναδικοί και αναντικατάστατοι. 

Όσοι έχουν ήδη κατοικίδιο, γνωρίζουν καλά πως δεν θα αισθανθούν ποτέ ξανά μόνοι. Τα ζώα παρόλο που δε μπορούν να μας μιλήσουν, βρίσκουν τόσους πολλούς τρόπους για να επικοινωνήσουν αυτά που θέλουν, που επί της ουσίας η επικοινωνία μαζί τους δε σταματά ποτέ, είναι ανεξάντλητη. Με άλλα λόγια, αποτελούν μια από τις ουσιαστικότερες σχέσεις που θα βιώσουμε ποτέ, παρότι σιωπηλή.

Τα οφέλη συγκατοίκησης και συμβίωσης με ζώα συντροφιάς είναι αναρίθμητα και όσο αυξάνονται οι επιστημονικές έρευνες που μελετούν τις θετικές τους επιδράσεις στη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία, τόσο πληθαίνουν και τα αποτελέσματα που αποδεικνύουν την ευεργετική τους επιρροή σε εμάς. 

Τα τελευταία χρόνια μελετάται ιδιαίτερα η θετική συμβολή των ζώων στην ανθρώπινη υγεία, με αποτέλεσμα τα ζώα να εντάσσονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν: κατοικίδια θεραπείας, σκύλοι θεραπευτές σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, ψυχιατρεία, ειδικά σχολεία κ.ά, άλογα θεραπείας κ.ο.κ. 



Εκτός όμως από την απεριόριστη αγάπη τι άλλο μας προσφέρει η συμβίωση με ζωάκια συντροφιάς;


Μειώνουν το άγχος  και τα καρδιακά προβλήματα 

Η ενασχόληση με τα κατοικίδια, αυξάνει στον οργανισμό μας την ορμόνη της ευτυχίας ή αλλιώς σεροτονίνη, ενώ παράλληλα ελαττώνει την ορμόνη του άγχους, δηλαδή την κορτιζόλη, ακόμα μειώνει την "κακή" χοληστερόλη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ιδιαίτερα το γουργουρητό της γάτας, θεωρείται ότι μειώνει κατά το ένα τοις εκατό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η συμβίωση με κατοικίδια, όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ιών, αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, άσθματος και εκζεμάτων στα μικρά παιδιά.

Βοηθούν την αντιμετώπιση ακόμα και βαριάς κατάθλιψης 

Τα τελευταία χρόνια οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι συστήνουν στους ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές την αγορά ή υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου, καθώς η αστείρευτη αγάπη που λαμβάνουν από εκείνα και η αίσθηση του ότι δεν είναι πλέον μόνοι, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. 

Βελτιώνουν το σώμα & τη φυσική μας κατάσταση 

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, λόγω του χρόνου που αφιερώνουν για παιχνίδι ή βόλτα μαζί τους, τείνουν να έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά και καλύτερη φυσική κατάσταση εν γένει.



Πριν από την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου, σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι για τρίχες και χνούδια στα ρούχα και στα έπιπλά σας, πρωινές και βραδινές βόλτες, επισκέψεις στον κτηνίατρο, χρόνο για παιχνίδι, γάβγισμα κ.λπ. 



Να θυμάστε ότι όλα τα ζώα συντροφιάς από τη στιγμή που περνάνε το κατώφλι μας, είναι μέλη της οικογένειας μας και την οικογένεια δεν την εγκαταλείπουμε ποτέ, ούτε στις δυσκολίες, την αρρώστια, τη ζημιά και τα γηρατειά. 

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε κατά νου πως οποιοδήποτε ζωάκι και αν επιλέξουμε, θα το κάνουμε με σκοπό να του παρέχουμε μια γεμάτη και χαρούμενη ζωή. Δεν έχει κανένα νόημα, να τα κρατάμε μόνα, δεμένα και παρατημένα σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες στο έλεος των καιρικών συνθηκών, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να τα βασανίζουμε. 



Υπάρχουν σε όλους τους Δήμους φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία με πάρα πολλά αδέσποτα ζωάκια, τα οποία ζουν στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά περιμένοντας να υιοθετηθούν. Σας εγγυώμαι προσωπικά, ότι η υιοθεσία δε μπορεί να συγκριθεί με την αγορά, γιατί το αδέσποτο ζωάκι δε σταματά ποτέ να σας είναι ευγνώμον και να σας το αποδεικνύει κάθε λεπτό, κάθε ώρα και μέρα της ζωής του.



Κλείνοντας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, να έχετε υπόψη, ότι τα ζώα συχνά δεν αποτελούν καλή ιδέα για δώρο, καθώς τα περισσότερα καταλήγουν παρατημένα στο δρόμο. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται έπειτα από πολλή σκέψη και η απόφαση για απόκτηση ζώου συντροφιάς θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένη και συνειδητοποιημένη, προκειμένου να είστε και εσείς αλλά και το ζωάκι σας ευτυχισμένοι.



Σας εύχομαι να βιώσετε τι σημαίνει να αγαπηθείτε ολοκληρωτικά από ένα ζώο!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι γυναικοκτονία, τι δεν καταλαβαίνεις;

Γιατί πρέπει να κόψετε τη λευκή ζάχαρη;

Κάθε αρχή και...ένα δώρο