Μερικές Συμβουλές για την Αντιμετώπιση της Καραντίνας





Είναι αλήθεια ότι η νέα "κανονικότητα" που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, τελικά δεν περιλαμβάνει τίποτα κανονικό, γνώριμο και συνηθισμένο. 
Η ζωή μας άλλαξε ριζικά και μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας δυστοπικού μέλλοντος.

Οι περισσότεροι ανησυχούμε για τις δουλειές μας, τις επαγγελματικές - και όχι μόνο - ευκαιρίες που χάνουμε, το μέλλον μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας προσώπων αλλά και τη δική μας. Ο φόβος και η ανησυχία είναι το μείγμα της νέας μας κανονικότητας. Αυτή η έλλειψη ελέγχου ως προς τα πάντα, που αισθανόμαστε, μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσα καταθλιπτική διάθεση, σε απώλεια νοήματος, αρνητικές σκέψεις, αισθήματα ματαιότητας, αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού κ.ο.κ. 

Η πρώτη αδιαμφισβήτητη πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας, λοιπόν, είναι να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Δεν περνάνε όλα από το χέρι μας και δεν είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι βρίσκεται έξω από εμάς - τον καιρό, φυσικά φαινόμενα, ιούς, πολέμους, καταποντισμούς, ανέχεια - η λίστα δεν έχει τέλος.

Η καθημερινότητα μας επιβάλλει από όταν ήμαστε μικροί ότι πρέπει να ασχολούμαστε διαρκώς με κάτι, να προσπαθούμε 24/7 να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντα μας στην εργασία μας, στο σπίτι, στα παιδιά μας κ.ο.κ. Έχουμε μάθει ότι μέσα από ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας, αυτόματα υποδηλώνονται η παραγωγικότητα και η αξία μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αισθανόμαστε ενοχές όταν επιλέγουμε να ξεκουραστούμε.

Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε ανάγκη τον ελεύθερο χρόνο πιο πολύ από όσο νομίζουμε. Μας επιτρέπει να ξεκουραστούμε όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Μέσα από τις στιγμές χαλάρωσης, έχουμε τη δυνατότητα να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας, να αποσυμπιέσουμε το άγχος μας, να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν το άγχος σας και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε δημιουργικά την περίοδο που βρίσκεστε σπίτι:

  • Εκφραστείτε δημιουργικά

Επιτρέψτε στον εαυτό σας αυτή την πολυτέλεια, όσο περιορισμένο χρόνο και αν έχετε. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος συνταγή, ούτε κανόνες, ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, επομένως ο τρόπος που θα επιλέξει να αυτό-βοηθηθεί διαφέρει. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταγράψετε τις σκέψεις σας, τους φόβους, τις ανησυχίες αλλά και τους στόχους σας και τα όνειρα σας, οποιαδήποτε σκέψη περάσει από το μυαλό σας, έχει κάτι να σας πει.

Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, ανατρέξτε σε παλιές σας μουσικές συλλογές και χορέψτε, η κίνηση απελευθερώνει το άγχος και  την ανησυχία.

Εάν είστε από τους προνομιούχους με έμφυτο ταλέντο ζωγραφικής προμηθευτείτε πινέλα, χρώματα, καμβάδες και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Αν πάλι όχι, υπάρχουν πολλά anti - stress βιβλία ζωγραφικής, τα οποία λατρεύω και κάνουν όντως αυτό που υπόσχονται.

Ασχοληθείτε με ό,τι σας αρέσει: διάβασμα λογοτεχνίας, παρακολούθηση μιας ωραίας ταινίας, φωτογραφία, μαγειρική, ζωγραφική, τραγούδι, διακόσμηση σπιτιού -οι επιλογές αν το καλοσκεφτείτε είναι αμέτρητες -και αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό, τότε επιμείνετε ακόμα περισσότερο, γιατί μάλλον δεν είχατε ποτέ τον απαραίτητο χρόνο να το βρείτε.

  • Γυμναστείτε

Είμαι σίγουρη ότι τους λόγους τους για τους οποίους είναι απαραίτητη η γυμναστική τους γνωρίζετε, αλλά θα σας παραθέσω τους πιο σημαντικούς.

Ακόμα και 30 έως 45 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστική, τρεις φορές την εβδομάδα, προάγουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνουν τα επίπεδα των ενδορφινών μας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η διάθεση μας. 

Έξτρα κίνητρο για γυμναστική αποτελεί η προοπτική του να αγαπήσουμε και να δουλέψουμε το πολυτιμότερο εργαλείο μας, το σώμα μας.

Υπάρχουν αναρίθμητα βίντεο γυμναστικής στο youtube, από cardio προγράμματα, pilates, yoga κ.λπ. και μάλιστα, για τα περισσότερα δε χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.

  • Κρατήστε μια ρουτίνα

Όσο και αν έχουμε συνδέσει τη λέξη ρουτίνα με κάτι αρνητικό, σε τέτοιες περιπτώσεις έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς το να είμαστε οργανωμένοι μας βοηθάει να αισθανθούμε ήρεμοι, καθώς έχουμε τον έλεγχο του σπιτιού μας και μας αποσπάει από αρνητικές σκέψεις. Το να στρώνουμε το κρεβάτι μας κάθε πρωί, να οργανώσουμε μέρη του σπιτιού στα οποία υπάρχουν πράγματα χωρίς τάξη, καθώς και να κρατάμε ένα σταθερό ωράριο ύπνου, είναι αποτελεσματικοί τρόποι να μειώσουμε το στρες μας.

  • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Δοκιμάστε να κλείσετε για λίγο το κινητό σας και να καθίσετε σε ένα μέρος του σπιτιού, στο οποίο  νιώθετε άνετα, μακριά από θόρυβο. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Μην απογοητευτείτε εάν το μυαλό σας αρχίσει να τρέχει σε όσα σας απασχολούν, συμβαίνει σε όλους! Αργά και για όσες φορές χρειαστεί, επαναφέρετε τη σκέψη στην αναπνοή σας. Σκεφτείτε όλα αυτά για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, την οικογένεια σας, τα παιδιά σας, το σύντροφο σας, το σπίτι σας, το κατοικίδιο σας, το δροσερό αέρα, τον ήλιο, οτιδήποτε μας προσφέρεται τόσο απλόχερα από τη φύση. Μείνετε έτσι για όση ώρα επιθυμείτε, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.

Ακόμα, υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube για να σας μυήσουν στο διαλογισμό, μέσω του οποίου θα μάθετε να εστιάζετε στο "εδώ και το τώρα",  θα μειώσετε το άγχος και θα ενισχύσετε το αίσθημα της ευεξίας. Σε περίπτωση που δε το έχετε ήδη δοκιμάσει, αξίζει τον κόπο!

  • Μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί

Μεγαλώνουμε και διαμορφωνόμαστε ως χαρακτήρες, σε κοινωνίες στις οποίες κατακρίνεται η ευαισθησία, η ευαλωτότητα και η αίσθηση ότι δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ορισμένες δύσκολες εποχές της ζωής μας.

Έχουμε ταυτίσει το κλάμα, την ανησυχία και τα αρνητικά συναισθήματα με την αδυναμία, ωστόσο αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μύθος. 

Μάλιστα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οι άνθρωποι που κλαίνε θεωρούνται οι "δυνατοί" του είδους, σε αντίθεση με όσους δε τα καταφέρνουν.

Τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν είναι μόνο η χαρά και η αγάπη, αλλά και η λύπη, ο θυμός και ο φόβος. Τα αισθανόμαστε γιατί κάτι θέλουν να μας διδάξουν, έχουν πάντα ένα μήνυμα να φέρουν και πρέπει να τα αγκαλιάσουμε όλα, γιατί ακόμα και αυτά είναι κομμάτι δικό μας.

Ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου άγχους, απόγνωσης ή απώλειας νοήματος, είναι πάντα ωφέλιμο να μιλήσουμε για ό,τι νιώθουμε σε κάποιο έμπιστο άτομο του κύκλου μας. Λέγοντας μια σκέψη που στο μυαλό μας μπορεί να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και να φαίνεται τρομερή, την αναγκάζουμε σιγά σιγά να χάσει τη μεγαλοσύνη της, μικραίνει το βάρος που αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Εάν πάλι αισθάνεστε ότι δε θα τα καταφέρετε μόνοι σας, ποτέ δεν είναι αργά, να κάνετε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, η οποία προσφέρει ένα ασφαλές και δυνατό πλαίσιο να ανακαλύψετε πολλές πτυχές σας, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας και ταυτόχρονα να νιώσετε τι σημαίνει πλήρης και ολοκληρωτική αποδοχή.

Υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι - ψυχοθεραπευτές που λόγω των συνθηκών, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μέσω skype.

Τέλος, να θυμάστε ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, έχει τους δικούς του τρόπους να ανταπεξέλθει ψυχολογικά και πως οφείλει στον εαυτό του να τους ανακαλύψει.

Σας αφήνω με μια αγαπημένη μου κινέζικη παροιμία: 

"Δεν μπορείς να εμποδίσεις τα πουλιά της ανησυχίας να πετάνε πάνω από το κεφάλι σου, αλλά μπορείς να τα εμποδίσεις να φτιάξουν φωλιές στα μαλλιά σου".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι γυναικοκτονία, τι δεν καταλαβαίνεις;

Γιατί πρέπει να κόψετε τη λευκή ζάχαρη;

Κάθε αρχή και...ένα δώρο